Jaarlijkse indexering alimentatie voor 2020
Ieder jaar wordt de wettelijke indexering toegepast op de alimentatie. Dat geldt ook voor komend jaar. Wat is de indexering alimentatie voor 2020, hoe wordt deze bepaald en welke gevolgen heeft dit voor de alimentatie? Dat en meer kun je lezen op deze pagina.
Wettelijke indexering alimentatie voor 2020
Bij een scheiding heeft de mediator of advocaat de betrokken partijen op de hoogte gesteld van de wettelijke indexering die wordt toegepast op de alimentatie. De kosten van het levensonderhoud stijgen ieder jaar, hier wordt rekening mee gehouden in de alimentatie. Dit percentage wordt ieder najaar vastgesteld door de Minister van Rechtsbescherming, dit wordt berekend op basis van de gemiddelde stijging in salarissen. Voor 2020 is er een percentage bepaald van 2,5%. Dit geldt in principe voor alle alimentaties die zijn opgelegd door de rechtbank of bij de mediator zijn vastgelegd binnen een echtscheidingsconvenant. Het is overigens mogelijk dat deze indexatie in overleg is uitgesloten in het echtscheidingsconvenant. Het is eveneens mogelijk dat de rechter dit heeft uitgesloten in de beschikking.
Wie moet hier rekening mee houden?
Wanneer je alimentatie ontvangt van een voormalige partner, dan is het de bedoeling dat hij/zij de indexering automatisch doorvoert. Toch kan het verstandig zijn om dit zelf even door te geven wanneer je vermoedt dat je ex het zal vergeten. Je wilt liever een discussie achteraf voorkomen. Dit zijn de percentages van de afgelopen drie jaar:
- 1,5% vanaf 1 januari 2018
- 2,0% vanaf 1 januari 2019
- 2,5% vanaf 1 januari 2020
Wanneer er geen indexering is toegepast in de afgelopen jaren, is het van belang om de voorgaande indexaties ook mee te nemen in de berekening voor komend jaar. Informeer eventueel bij de mediator voor een correcte berekening. Je kunt ook direct de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen bezoeken en daar de indexering alimentatie berekenen.
Heeft jouw ex geen indexatie toegepast?
In principe is het dus verplicht om de indexatie door te berekenen, toch gebeurt dit niet altijd. Wanneer je als begunstigde ontdekt dat het bedrag niet geïndexeerd is, kun je het extra bedrag tot vijf jaar terugvorderen. Neem contact op met de mediator voor meer informatie over het innen van achterstallige alimentatie.
Geldt de alimentatie indexatie voor iedereen?
Wanneer de persoon die alimentatie moet betalen geen loonsverhoging heeft gekregen moet toch hetzelfde percentage berekend worden. Het is namelijk niet gekoppeld aan het persoonlijk inkomen. Dit kan tot betalingsproblemen leiden. In dat geval is het mogelijk om in onderling overleg af te wijken van de wettelijke norm en samen nieuwe afspraken te maken. Houd er rekening mee dat wijzigingen in de overeenkomst bindend zijn en niet eenzijdig teruggedraaid kunnen worden. Kijk daarom altijd vooruit en houd rekening met de consequenties in de toekomst.
Redenen om de alimentatie opnieuw te bepalen
Het leven gaat verder, dat geldt voor beide ex-partners. Dit kan van invloed zijn op het inkomen. Hier zijn enkele redenen om de hoogte van alimentatie opnieuw te bepalen:
- Het inkomen van één of beide voormalige partners is (ingrijpend) veranderd.
- De verdeling van de zorg voor kinderen is veranderd.
- Er is sprake van gezinsuitbreiding binnen één of meerdere huishoudens.
- Er gaan personen samenwonen of trouwen.
- Kinderen worden volwassen en hebben geen kinderalimentatie meer nodig.
- Specifieke lasten zoals de hypotheek of schulden zijn niet meer van toepassing.
Om een verandering door te voeren kun je een advocaat in de arm nemen en naar de rechter stappen. Dit kan een langdurig proces zijn, met niet alleen hoge kosten maar ook hoog oplopende emoties. In veel gevallen kunnen wijzigingen in het echtscheidingsconvenant in onderling overleg met een mediator worden bepaald en vastgelegd. Dit verloopt doorgaans een stuk sneller én met een wederzijds begrip wat voor de onderlinge verstandhouding zeker positief is.
Meer is niet altijd beter
Wanneer een voormalige partner recht heeft op een bepaald bedrag, is het vanzelfsprekend dat het bedrag stijgt met de prijsindexering. Het leven wordt immers duurder en je wilt een gelijkwaardig niveau aanhouden. Dit is wettelijk vastgelegd en dient daarom ook automatisch doorgevoerd te worden. Ieder jaar in november wordt het percentage bekend gemaakt, de Minister voor Rechtsbescherming stelt het percentage vast. Deze wordt vervolgens gepubliceerd in de Staatscourant en landelijke dagbladen. Toch kunnen er veranderingen plaatsvinden in de persoonlijke situatie die aanleiding geven om toch niet mee te gaan met deze indexering. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat de voormalige partner moeite heeft met betalingen verrichten, kan de financiële stabiliteit ondermijnd worden. Het kan ook spanningen oproepen die weer kunnen leiden tot conflicten tussen de ex-partners. Kijk daarom niet alleen naar het bedrag op de rekening, houd ook rekening met persoonlijke factoren die alle betrokkenen treffen.
De alimentatie indexatie is zwart-wit, het leven is dat niet. Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op.