Let’s discuss… You might change my truth
Let’s discuss.. Deze quote van Loesje trekt al een paar dagen mijn aandacht. Tijd om er iets over te delen. Let’s discuss… You might change my truth.
Discussie en conflict
De woorden discussie en conflict worden vaak aan elkaar gelinkt, ze zijn beide besmet met een niet al te best imago. In de praktijk kom ik regelmatig tegen dat organisaties deze termen met de mantel der liefde bedekken. Er zijn allerlei varianten van deze termen op de markt. Maar als je het mij vraagt is (ook) met een discussie niks mis. Wat bedoel ik dan met een discussie?
Wat wordt er bedoeld met discussie
Ik bedoel dan niet het gesprek waarbij ieder voor zich blijft focussen op de door hem of haar bedachte oplossing, maar ik bedoel het gesprek over de onderliggende waarden die meegenomen zijn bij het bedenken van je oplossing. Wanneer je focust op een oplossing vind je elkaar sowieso niet snel en kun je eindeloos in discussie blijven. De oplossing is maar een vorm, in de onderliggende waarden zit de kracht. Maar om die te ontdekken is soms wel een goede discussie nodig. Ons luisteren zou zich dan niet moeten beperken tot het inwinnen van informatie om beter te kunnen overtuigen, corrigeren of afschrijven maar gebruikt moeten worden om het geheel beter te begrijpen.
Als je gaat nadenken over wat belangrijk voor jou is in de oplossing en als je gaat luisteren naar wat voor die ander belangrijk is krijg je een discussie die ergens toe kan lijden. Wanneer je die spanning opzoekt (in plaats van vermijden of in de weerstand bevriezen) kom je tot nieuwe inzichten en kun je gebruik maken van ieders kracht (bril). Als degene met het hoogste woord altijd met de oplossingen komt creëer je geen vernieuwing. Pas wanneer je de waarden en belangen achter alle bedachte oplossingen openbaar krijgt kun je samensmelten tot een nieuwe oplossing, niet een oplossing in de vorm van een compromis van A en B, maar een nieuwe oplossing, een C of een D. En dat zou zomaar je wereldbeeld kunnen verbreden.
You might change my truth
In mijn beleving zijn struikelblokken maar ook stroomversnellingen de manier waarop het leven ons iets leert over onszelf en over de wereld.
Hoe denk jij over het verbreden van je wereldbeeld? Een uitdaging of conflict is het uitgelezen moment dat bij jezelf helder te krijgen.
Wat brengt iemand tot een ander, nieuw, misschien meer complex wereldbeeld?
Volgens onderzoek komt die feitelijke aanleiding voor groei door belangrijke levensuitdagingen die niet vanuit het huidige wereldbeeld op te lossen zijn (*Bron: Reinventing organizations).
Wanneer we voor een dergelijke uitdaging staan kunnen we twee benaderingen kiezen:
- We kunnen toegroeien naar een ander beeld
- We kunnen proberen het probleem te negeren, waarbij we juist vasthouden aan ons bestaande wereldbeeld (of zelfs nog en een beetje terugvallen in eerdere wereldbeelden)*.
Elke uitdaging die je in het leven tegenkomt, is als een tweesprong. Je kunt kiezen waar je heen gaat- terug, verder, afbraak of doorbraak.
Dus ga die discussie gerust aan, merk je dat je vast zit aan je eigen oplossing? Vraag jezelf eens af waarom? Ben je bereid een andere oplossing te vinden, die beter is dan alles wat daarvoor is benoemd? Ik kan je helpen: contact.