Lieneke Witloks als trainer

Behalve mediator en conflictcoach ben ik ook trainer op het gebied van conflicthantering en ontwikkeling. Als trainer ben ik o.a. werkzaam voor de caleidoscoop leertrajecten. Caleidoscoop Leertrajecten is een ervaren en innovatief bedrijf dat sinds haar oprichting in 2003 professionals, teams en organisaties van dienst is op het gebied van mediation, samenwerken, conflict en leiderschap. Wij verzorgen daar verschillende geaccrediteerde opleidingen, workshops en maatwerk. Voor het aanbod zou je en kijkje kunnen nemen op de website.


Mocht je interesse hebben om mij in te huren voor een training (op maat) en ben je benieuwd naar de mogelijkheden, neem gerust vrijblijvend contact met me op. 


Een voorbeeld van een training op maat die ik samen met vier collega mediators op de markt heb gezet is de SecondBird-training. Vier bevlogen mediators zijn samen tot een nieuw trainingsconcept gekomen...

Danny Nehm, Mariëlle van der Giessen, Brigitte Gerringa en Lieneke Witloks hebben ieder een eigen, succesvolle mediationpraktijk als MfN-registermediator.


Tijdens hun intervisiebijeenkomsten ontdekten zij een belangrijke gezamenlijke visie op de manier waarop zij als professionals met conflicten omgaan. Zij noemen dit: 'De SecondBird-Methode...'

De SecondBird-Methode

Met deze methode ben je in staat om daadwerkelijk neutraal en onpartijdig op te treden in conflicten tussen cliënten of medewerkers. Hierdoor zul je de betrokken partijen op een veel dieperliggende laag kunnen benaderen en de kans op een meer duurzame oplossing vergroten. Bovendien zul je zelf veel minder energie verliezen en met meer compassie en plezier je werk als conflict-professional kunnen doen.

De kern van deze methode is erin gelegen dat je een neutrale waarnemerspositie in jezelf leert innemen, van waaruit je met meer overzicht en zonder verlies van je eigen energie partijen in een conflict kunt begeleiden naar een echt duurzame oplossing.

Wat leer je in de SecondBird-Training?

In de SecondBird-Training leer je hoe je de SecondBird-Positie, de plek van de stille en neutrale waarnemer inneemt. Dit doen we aan de hand van allerlei methodes en oefeningen, zoals geleide meditaties, inzicht in je eigen patronen met o.a. (dubbele) kernkwadranten, lichaams-, adem- en systemisch werk door middel van paardencoaching van Horses at Work door Danny Nehm.

De trainingsdag is heel praktijk gericht. Je zult het verschil ervaren in het omgaan met een conflict vanuit de SecondBird-Positie door onder andere te oefenen met rollenspellen van praktijksituaties. Hierdoor ben je niet alleen in staat om meer neutraal en onpartijdig te opereren, maar je zult ook direct merken dat het je veel minder energie kost. Je wordt je bewust van je eigen patronen en overtuigingen die je in je werk als conflict-oplosser energie kosten. Indien jij vol in je eigen energie kunt blijven, komt dat de mediation of conflictbemiddeling direct ten goede. O ja, en privé heb je er óók echt alles aan!

Praktische informatie:


 • De SecondBird-Training duurt van 09:30 tot 17:00 uur
 • MfN heeft 6 PE punten in de Cat. 1A  toegekend aan de SecondBird-Training 
 • De kosten voor de SecondBird-Training bedragen €345,- excl. btw & incl. koffie, thee, lunch en lesmateriaal
 • Indien je je samen met één of meer collega's aanmeldt krijgen jullie €50,- korting

Meer informatie over de SecondBird training

Voor wie?

De Second Bird-Training is gemaakt voor conflict-professionals. Dat is iedereen die beroepsmatig conflicten tussen mensen begeleidt of uit hoofde van hun functie regelmatig met conflicten te maken heeft. We denken hierbij aan mediators, advocaten, HR managers, P&O professionals, vertrouwenspersonen, arbeidsdeskundigen of teammanagers/leidinggevenden.  

Herken je dit?

 • dat de emoties die in de conflicten tussen jouw cliënten of medewerkers spelen, jou veel tijd en negatieve energie kosten? 
 • dat de gedragingen of emoties in deze conflicten jou ook raken, doordat je bijvoorbeeld zelf ook geïrriteerd raakt, weerstand krijgt of juist medelijden hebt met één van de twee?  
 • merk je dat wanneer een emotie in een conflict jou zelf raakt, je niet meer voldoende neutraal en onpartijdig als professional kan opereren? 
 • dat het optreden in deze emotionele conflicten je energie gaat kosten en onzeker maakt?
 • dat je cliënten telkens dezelfde vicieuze cirkel van standpunten en verwijten maken en je niet goed weet hoe ze hieruit te leiden?


Zou je graag een methode willen leren, waardoor:

 • je niet zelf emotioneel betrokken of geraakt wordt in het conflict waar jij als professional mee wordt geconfronteerd?
 • jouw rol als conflict-professional of bemiddelaar jou zelf geen energie meer kost of onzeker maakt?
 • je wordt geholpen om in minder tijd en zonder negatieve energie deze conflicten te managen?


De SecondBird-Methode

De SecondBird-methode geeft je inzichten en heel concrete instrumenten waardoor je deze doelen kunt bereiken. We leren je als conflict-professional om zelf in een onpartijdige positie te blijven waardoor je ook echt een bijdrage kunt leveren in de oplossing van het conflict.

 • Je leert om contact te maken met de neutrale waarnemers-positie die in elk mens zit, de SecondBird-positie.  Vanuit deze positie zal een conflict tussen cliënten of medewerkers je veel minder snel raken en kun je dus veel effectiever en met minder energieverlies je rol als conflict-professional innemen.
 • Bovendien geven we je inzicht in het psychologisch mechanisme waardoor je zelf emotioneel geraakt kunt worden en hoe je daar effectief mee om kunt gaan indien dat gebeurt in je rol als conflict-professional. 
 • De SecondBird-methode voegt aan de bestaande gesprekstechnieken en conflictvaardigheden dus nog een heel wezenlijk element toe, namelijk het gebruik van je natuurlijke intuïtieve vermogens en inzicht in je eigen kwaliteiten, allergieën, valkuilen en uitdagingen.


Wat brengt de SecondBird-Training je?

 • Je zult meer onpartijdig en neutraal kunnen opereren in de conflicten tussen cliënten of medewerkers waarmee je als professional te maken hebt.
 • Je wordt zelf minder snel in eigen emoties geraakt, en als dat toch gebeurt leer je te voorkomen dat dit je professionele rol nadelig beïnvloedt.
 • Je zult zelfverzekerder zijn in het omgaan met (heftige) emoties van de cliënten of ruziënde medewerkers.
 • Je zult veel beter in balans blijven in je rol als mediator, advocaat of andere vorm van conflict-professional kunnen blijven zonder onnodig energie te verliezen.
 • Jouw omgang met (emotionele) conflicten verloopt veel meer in een natuurlijke flow, dat wil zeggen dat je kunt omgaan met elke mogelijke gedraging, reactie of emotie van je cliënten of medewerkers in het conflict, en jouw eigen verwachtingen over het verloop van het proces of de uitkomst niet in de weg zitten.
 • Bovendien geeft deze methode je inzicht in je eigen kwaliteiten en valkuilen, hetgeen je sowieso zal helpen om het beste in jezelf naar boven te halen.
 • En tenslotte, maar zeker niet in de laatste plaats, zal dit je meer energie en plezier opleveren in je werk en zelfs daarbuiten. Als conflict-professional ben je zelf namelijk je belangrijkste instrument. Met deze methode kom je beter in je eigen zijnstoestand. Dat geeft een gevoel van rust en flow die door je hele leven heen vloeit. De SecondBird-methode is in de kern ook een ‘way of life’.


Meer informatie over de SecondBird-Training:

Tijdens de eendaagse training leveren we je een aantal concrete tools die je als conflict-professional meteen in kunt zetten. Bovendien zul je in de sessie met behulp van paarden en (dubbele) kernkwadranten inzicht krijgen in je eigen kwaliteiten, strategieën en valkuilen die mogelijk je werk als conflict-oplosser kleuren en/of in de weg kunnen zitten.

Ieder mens ziet de wereld door zijn eigen unieke gekleurde bril. Geen mens is hetzelfde en dus is ook geen enkele interpretatie van de wereld hetzelfde. Op het moment dat twee mensen met elkaar in interactie zijn en hun gedrag of communicatie bij de ander weerstand oproept is de kiem voor een conflict gelegd. Deze weerstand kan zich in allerlei variaties voordoen, van een lichte irritatie tot diepe kwetsing. Meestal is de ander zich geheel niet bewust van de weerstand die zijn/haar gedrag bij de ander oproept. En dat heeft te maken met de verschillende gekleurde brillen van waaruit beide mensen zichzelf en de ander zien.

De Second Bird-methode leert je om als conflict-professional dit proces waar te nemen. Het proces dus waarin twee mensen ieder in hun eigen waarheid leven en geraakt worden daar waar op het snijvlak van die twee werelden weerstand ontstaat.

Daarvoor is van belang dat je je eerst bewust wordt van je eigen gekleurde bril. Hoe gedraag jij je in interactie met mensen? Wat is voor jou belangrijk en waar kan jij worden geraakt? Wat is je kwaliteit en wat is jouw valkuil? Tijdens de training beginnen we daarom met je bewust te maken van je eigen ‘kleur’. Dat doen we via de zogenaamde kernkwadranten op basis waarvan je een analyse maakt van je eigen kwaliteiten, valkuilen allergieën en uitdagingen.

Je kunt je enkel en alleen bewust zijn van je eigen gedrag, communicatie, overtuigingen, weerstanden en angsten, door dit vanuit de ‘Second Bird’-positie waar te nemen. Door dus als het ware als een neutrale toeschouwer naar je zelf (de first bird) te kijken. Via een geleide meditatie nemen we je mee naar dit punt van waarnemen.

Vervolgens zul je deze inzichten daadwerkelijk gaan ervaren in het systemisch werk met de paarden. We nodigen je dan uit om in de spiegel te kijken die de paarden je voorhouden. Deze spiegel is ongekleurd. De kunst is om er ook daadwerkelijk in te kijken en de lessen die de paarden je geven liefdevol te omarmen. Danny Nehm zal je helpen met het maken van de vertaalslag van het gedrag van de paarden naar jouw situatie.

We sluiten de training af met het heel concreet maken van de opgedane inzichten en ervaren lessen door in rollenspellen vanuit de praktijk het geleerde toe te passen. We spelen door jou zelf ingebrachte praktijksituaties na. Je zult dan het verschil gaan ervaren hoe moeiteloos jouw rol in een conflict tussen twee cliënten of medewerkers zal zijn. Je bent niet langer hard aan het werk om dit conflict op te lossen, maar kunt daadwerkelijk ‘zijn’ met alles wat zich tussen deze twee mensen aan dient. De uitkomst of het resultaat is voor jou niet langer van belang. Maar paradoxaal genoeg zal de kans op een oplossing van het conflict die beide mensen tevreden stemt juist groter zijn.

Er is de hele dag koffie, thee, water en versnaperingen. Ook serveren we een bourgondische lunch en zorgen voor het benodigde lesmateriaal. De training vindt zowel in het Koetshuis plaats als buiten op het Landgoed, maar ook bij de 2 kilometer verderop gelegen buitenlocatie van de paarden van Horses at Work.


Download hier de flyer van de training

En bekijk het programma, de prijs en meer!

Trainingslocatie Landgoed Soeterbeek

Landgoed Soeterbeek

Soeterbeek 6 Nuenen
info@secondbird.nl

De Second Bird trainers

Danny Nehm

Met hart & ziel:
25 jaar Therapeute & op het pad van Zelfontwikkeling,
15 jaar MfN Mediator,
10 jaar Trainer, Coach & Intervisiebegeleider m.b.v. de kracht, intuïtie & wijsheid van paarden, en van Danny Zelf.

Mariëlle van der Giessen

Het zoeken van verbinding tussen mensen en bemiddelen in conflicten zit Mariëlle in het bloed. Zij is ruim 20 jaar Advocaat en heeft daarnaast sinds 2013 ook een eigen praktijk als Mediator, Coach & Trainer. Ze is als Trainer verbonden aan de Beroepsopleiding Advocatuur, waar ze jonge Advocaten traint in communicatievaardigheden

Brigitte Gerringa

Brigitte heeft 25 jaar ervaring als gecertificeerd Arbeidsdeskundige, met een propedeuse Psychologie. Sinds 2008 is zij tevens actief als MfN Mediator. Enthousiast,  bevlogen, open, daadkrachtig, duidelijk en deskundig.

Lieneke Witloks

Conflicten ziet zij als een bron voor ontwikkeling en groei, mits ze op een constructieve manier gehanteerd worden.
Lieneke is sinds 2009 zelfstandig ondernemer, begonnen als communicatiedeskundige en sinds 2017 ook geregistreerd MfN Mediator. Ze is gespecialiseerd in de dynamiek van hoogopgelopen conflicten. Ruimdenkend, luisterend en spiegelend.

Wil je meer informatie?