Drie tips die helpen bij het constructief maken van een conflict
24 december 2017 

Drie tips die helpen bij het constructief maken van een conflict

In dit artikel geef ik je 3 tips bij het constructief maken van een conflict. Hiermee kan je op een constructieve manier jouw invulling bij bepaalde woorden of handelingen uitspreken.

Met macht maak je niks moois

Het kaartje hier rechts op de foto kwam ik tegen bij het opnieuw inrichten van mijn huis. ‘Met macht maak je niks moois’. Een kaartje dat bij mij moeder in de kast stond en nu bij mij. En omdat ik een tijdje terug verhuisd ben had ik het fotolijstje gisteren weer in mijn hand om het een nieuw plekje te geven. Ik denk alleen dat het geen nieuw plekje meer krijgt. constructief maken van een conflict

De spreuk heeft me een hele tijd aangesproken en na het overlijden van mijn moeder, 7 jaar geleden, heeft het vooral gefunctioneerd als herinnering aan haar en een stukje van haar ideologie. Denk ik, of als decoratie of een beetje van beide. Maar het past me nu niet meer zo.

In mijn ogen bestaat macht namelijk niet, niet echt. Macht bestaat alleen als idee, in de hoofden van zowel ‘machthebbers’ als ‘ondergeschikten’.  Je zou macht kunnen vertalen als ‘dwang’ maar ook als ‘mogelijkheden’ of als ‘invloed’.

De invulling van het woord macht als ‘mogelijkheid’ vind ik wel een interessante maar het zal toch altijd blijven draaien om wat mensen met hun mogelijkheden doen. Het wordt pas iets negatiefs, denk ik, als de mogelijkheid van de een benut wordt ten koste van de mogelijkheden van de ander. Misschien komt daar het woord macht vandaan?

Onenigheid over de invulling van woorden is trouwens (meestal) niet productief. Je kunt het er alleen wel even over hebben. Het is belangrijk om de verschillende invullingen van woorden en verwachtingen (in het algemeen) uit te spreken en dat je rekening houdt met de invulling van anderen. Dan komen we terug op het fenomeen conflicten, daar waar het in mijn blogs meestal over gaat. Het uitspreken van jouw invulling bij bepaalde woorden of handelingen is super belangrijk. Om dat op een constructieve manier te doen geef ik je, zoals beloofd, hieronder drie tips bij het constructief maken van een conflict.

Tips bij het constructief maken van een conflict

Tip 1: Spreek voor jezelf en maak het interne proces extern.

Het is belangrijk dat je hetgeen dat bij jou/ in jou gebeurd onder woorden brengt (op een manier die bij jou past).  Als je dat moeilijk vindt, wat vaak het geval is, kun je dat ook aangeven. Alleen al proberen hetgeen wat bij jou speelt te verwoorden doet al wonderen. Je geeft in ieder geval het goede voorbeeld. Oefening baart kunst.

Als vervolg op tip 1:

Tip: 2 Ben je bewust van je eigen aandeel in het geheel.

Jij maakt het verschil. Niet die ander. Het is handig om te weten dat jij die ‘macht’ zelf hebt.

Tip 3: Kijk met een bepaalde afstand naar jezelf, naar de ander en naar de situatie.

Door jezelf als observator van de situatie op te stellen kom je vaak tot verrassende inzichten. Kijk eens naar jezelf alsof je het niet echt zelf bent. Lukt dat?

Wil je nog meer tips voor het constructief maken van een conflict, lees ook deze blog over hoe je een conflict constructief maakt.

In de video hieronder zoom ik in op het creatie proces van mensen d.m.v. een animatie. In deze animatie heb ik geprobeerd het interne proces bij mensen en de stroming daarvan, extern te maken. Hier vind je nog een video met een toelichting bij deze animatie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen