4 tips voor het creëren van constructieve conflicten
19 februari 2018 

4 tips voor het creëren van constructieve conflicten

Hoe ga je zelf constructiever om met conflicten? 4 tips voor het creëren van constructieve conflicten.

Tips voor het creëren van constructieve conflicten

Tip 1: Ben nieuwsgierig en blijf je verwonderen. Sta open voor wat er daadwerkelijk te zien is.

Probeer goed te kijken naar jezelf en naar je omgeving. Blijf zoveel mogelijk weg bij het ‘downloaden’ van (bestaande) patronen als ze je niet het gewenste resultaat geven. Dat wil zeggen, zit je in een conflictsituatie en ben je geneigd om te reageren zoals je meestal reageert, roep jezelf even halt toe. Die manier is blijkbaar niet de meest constructieve manier. Wanneer je dan nieuwsgierig kijkt naar jezelf, naar de ander en naar de situatie ontstaat er ruimte om te onderzoeken. Misschien is er ruimte voor een stukje reflectie en verwondering? Meer lezen over verwondering? Lees hier verder

Tip 2:  Maak je interne communicatie extern.

Dus benoem wat er speelt in jou. Probeert daarbij te kijken naar je eigen waarneming. Hoe ben je geneigd te reageren? Richt je aandacht naar binnen in plaats van naar buiten. Spreek vanuit jezelf.

constructieve conflicten

Tip 3: Accepteren wat is. Probeer het niet direct te veranderen.

Wanneer je jouw aandacht naar binnen richt in plaats van naar buiten maak je verbinding met jezelf. Door te aanvaarden wat is kun je bepaalde gewoontes/ emoties/ waarnemingen er ‘gewoon’  laten zijn en daarna weer  loslaten. Misschien is deze derde tip wel de moeilijkste tip uit het rijtje. Wanneer het je lukt om de dingen te aanvaarden zonder ze te veroordelen krijg je als vanzelf een nieuw perspectief. Wanneer je de aandacht bij jezelf houd levert een conflict in alle gevallen iets op.

Tip 4: Maak gebruik van je fantasie en je verbeelding.

Wat zou je doen in de ideale situatie? Hoe ziet die ideale situatie eruit?  Laten komen wat komt en maak het beeld zo realistisch mogelijk in je hoofd. Misschien brengt het je op (nieuwe) ideeën, nieuwe opties of een andere reactie.

Als je bovenstaande vier tips gebruikt wanneer je in een conflict situatie zit, kun je wegblijven bij het downloaden van bestaande patronen en krijg je misschien een andere kijk op de situatie. Die andere kijk zorgt wellicht voor een andere reactie en die andere reactie maakt dat het conflict zich anders zal ontwikkelen. Een conflict is een blijvend proces van leren, met een belangrijk uitgangspunt en dat ben je zelf.

Mislukt het.. Of loopt het anders dan je had gehoopt. Begin opnieuw en gebruik steeds bovenstaande tips.

Hulp nodig het creëren van constructieve conflicten?

Ik bied  een online training waarbij ik o.a. deze tips uitwerk en je meeneem in een verdieping proces. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem vrijblijvend contact met me op.

Over de schrijver
Marie
Door

Marie

op 19 Jul 2018

Naar mijn mening is het grootste probleem dat men tijdens een conflict niet nadenkt wat hij of zij zegt. Daarom is tip 2 ook zo goed denk ik. Ga eens echt na wat je van binnen voelt, zonder te veel op je huidige emoties in te gaan.

Marie
Door

Marie

op 28 Aug 2018

Ik geloof dat iedereen baat heeft bij de tweede tip. Wat men voelt en wat men vertelt komt vaak niet overeen. Wees je bewust van je gevoelens en hoe je die overbrengt naar een ander. Een mediator heeft mij hierbij geholpen toen ik vaak ruzie had met mijn man.

Reactie plaatsen