Conflict en innovatie

Ik denk bij innovatie aan iets nieuws in de wereld zetten, iets wat eerder nog niet zichtbaar was ontwikkelen, realiseren en zichtbaar maken. Groeien! Innoveren kun je op allerlei gebieden, op persoonlijk en op zakelijk vlak. In dit artikel vertel ik je meer over conflict en innovatie.

Conflict en innovatie

Voor innovatie heb je creativiteit nodig. De afgelopen jaren heb ik als zelfstandige in de communicatiebranche veel gewerkt met creativiteit en heb ik gezien dat creativiteit overal zit maar niet altijd de ruimte krijgt om zich te laten zien. Er zijn organisaties en patronen die creativiteit stimuleren maar ook belemmeren. Een belangrijke belemmering bij creativiteit is het twee alternatief denken, de vechten of vluchten mentaliteit.

Synergie

Kennen jullie het boek ‘Het 3de alternatief’ van Stephen R. Covey? Een goed boek (vind ik) dat gaat over het principe van creativiteit en samenwerking. Een aanrader wat mij betreft als je meer wilt lezen over wat een stimulerende en een belemmerende mentaliteit voor innovatie kan zijn.

Hij schrijft over synergie en daar wil ik in deze blog wat aandacht aan besteden. Wat hij (in het kort) bedoeld met synergie is te zien in onderstaand plaatje:

conflict en innovatieIk zie mezelf, ik zie jou,  –>  ik zoek je op en er is synergie tussen ons. 

Ik geloof in de kracht van synergie bij innovatie en zoals Covey in zijn boek ook beschrijft, voor synergie is diversiteit nodig. Want wanneer stel je jezelf de vraag: ‘Ben ik bereid te zoeken naar een oplossing die beter is dan alles wat we tot nu toe afzonderlijk van elkaar hebben bedacht?’*.

“De beste plek om synergie te vinden is ‘aan de randen’ waar mensen met verschillende sterke punten en meningen samen komen”*.   Precies daar, aan die randen, waar het conflict kan ontstaan of al bestaat, zit de potentie naar synergie en de mogelijkheid te groeien naar innovatie. Als je dit als organisatie weet kun je dat constructieve conflict opzoeken, stimuleren. De verschillen van mensen productief inzetten en dat proces begeleiden om creativiteit te stimuleren.

Het gaat erom dat je de (conflict) situatie gebruikt om een nieuwe situatie te creëren, een resultaat dat groter en beter is (het derde alternatief). Ik zie dus grote overeenkomsten in het oplossen van conflicten en het creëren van synergie, het zijn beide processen die kunnen leiden tot innovatie.

Meer weten over conflict en innovatie?

Wil je meer lezen over wat ik bedoel met conflicten en wat de kracht daarvan kan zijn? Lees bijvoorbeeld ook: de kracht van een conflict in een team  of conflicten als bron voor verbetering en groei.

Ps. Een conflict op de goede manier aangaan en het creëren van synergie is overigens niet makkelijk.  Onze natuurlijke, instinctieve reactie is vaak vechten of vluchten. Maar mensen kunnen kiezen voor dat derde alternatief.  Het grootste obstakel hierbij is wel trots. Over trots is veel te schrijven en geschreven maar een bekende variant van trots is hoogmoed. Een belangrijk symptoom van hoogmoed is het gebrek aan conflict. Dat is misschien iets om eens over na te denken.

Krijg je vaak inbreng van andere? Durven mensen jou tegen te spreken? Wat doe je meer, praten of luisteren? Hoe goed ken je jezelf? Wat vind jij van conflicten? Ik ben heel benieuwd naar jouw mening hierover, laat je een reactie achter onder deze blog?

Of wil je hier eens in een gesprek verder op doorgaan? Je kunt hiervoor uitstekend contact met mij opnemen voor een (nu gratis) gesprek en kennismaking –> zie hier mijn tijdelijke actie.

 

  • Bron:Het 3de alternatief’ van Stephen R. Covey
Over de schrijver
Reactie plaatsen