Verstoorde relatie op het werk
24 december 2019 

Verstoorde relatie op het werk

Waar mensen samenwerken, zullen er conflicten zijn. Dat is normaal, en geen reden om je druk over te maken. Tot op het moment dat een relatie dusdanig verstoord raakt dat het merkbaar wordt binnen de organisatie. Er kunnen ook sluimerende conflicten zijn die persoonlijk veel schade kunnen aanrichten. Daarom is het van belang om een verstoorde relatie op het werk tijdig waar te nemen, en de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Gelukkig hoeft die oplossing niet altijd ontslag te betekenen.

Hoe ontstaat een verstoorde relatie op het werk?

Er zijn diverse redenen waardoor relaties op de werkvloer verzuren, hier zijn enkele situaties die regelmatig voorkomen:

  • Het bedrijf vaart een koers en heeft daar redenen voor. De werknemer kan zich hier niet in vinden, maar werkt op zich wel met plezier in de functie. Naarmate tijd verstrijkt wordt de onenigheid steeds groter waardoor de relatie in toenemende mate verstoord raakt.
  • Er komt een nieuw persoon in een positie boven de werknemer. Met de vorige ‘chef’ was er een goede relatie, maar met de nieuwe wil het maar niet klikken. Wederzijds ontbreekt het aan respect, er ontstaat een breuk in de communicatie die zich kan uitbreiden binnen de afdeling.
  • Bij collega’s onderling botert het niet. Er ontstaan kliekjes en ook de collega’s die zich liever niet in de discussie mengen worden in het conflict gezogen. De starre houding ten opzichte van elkaar leidt tot een zichtbare terugname in productiviteit.
  • Twee collega’s kunnen ook op persoonlijk vlak heel goed met elkaar overweg. Zoveel zelfs dat er een verhouding ontstaat. De tortelduifjes hebben meer oog voor elkaar dan voor de omgeving, en de rest van het personeel wordt er moe van.

verstoorde relatie op het werk

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van verstoorde relaties op het werk, waarbij het direct duidelijk wordt dat conflicten over alle lagen van de organisatie kunnen ontstaan. Daarnaast variëren de problemen van zakelijke onenigheid tot zeer persoonlijke kwesties. Iedere situatie dient op de juiste wijze aangepakt te worden, en het het liefst zo snel mogelijk.

Hoe signaleer je een verstoorde relatie op het werk?

verstoorde relatie op het werk

Met meer personeel is er niet alleen een grotere kans op conflicten, ze worden ook lang niet altijd tijdig gesignaleerd. Toch is het van belang dat er controlemiddelen aanwezig zijn, zeg maar de voelsprieten binnen een organisatie. Hier zijn enkele handvatten die houvast kunnen geven:

1. Open communicatie

Door een werksfeer te creëren waarin openheid niet alleen getolereerd maar actief aangemoedigd wordt, zullen storende elementen sneller kenbaar gemaakt worden. Door de personen binnen een conflictsituatie, maar ook door de omgeving. Binnen zeer autoritair ingerichte organisaties sluimeren regelmatig problemen die pas te laat gesignaleerd worden.

2. Luchtigheid is niet de oplossing

“Ach meid, zo is hij nou eenmaal. Daar bedoelt hij verder niets mee.” Dat is een uitspraak die een aantal lezers direct kippenvel zullen geven. Het probleem is dat er alleen wordt gesproken over de intentie van een persoon, en niet naar de impact die een actie heeft op de andere persoon. Het maakt niet uit wat hij bedoelt, het is van belang hoe dit gevoeld wordt door de tegenpartij. Door deze miscommunicatie uit de wereld te helpen op een respectvolle wijze, door bijvoorbeeld een mediator in te schakelen, zijn dit soort relaties vaak te herstellen zonder gezichtsverlies.

3. Stimuleer diversiteit

Wanneer er een diverse samenstelling bestaat binnen het personeel zal de kans op verstoorde relaties kleiner zijn. Dat lijkt tegenstrijdig, omdat mensen met diverse achtergronden, leeftijden of andere verschillen niet vanuit hetzelfde referentiekader werken. Maar in praktijk is een goede mix van persoonlijke kenmerken vaak beter dan een homogene groep. In plaats van de vraag te stellen of een sollicitant in de groep past, zou je kunnen afvragen waarom de groep niet openstaat voor een specifieke sollicitant. Dan is er blijkbaar een groepsdynamiek die niet zozeer in balans is, maar in evenwicht wordt gehouden door een gebrek aan diversiteit.

Waarom ontslag niet altijd de oplossing biedt

verstoorde relatie op het werk

In Amerikaanse films en televisieseries worden karakters aan de lopende band ontslagen. De populaire ‘catchphrase’ van Donald Trump voor zijn carrière als politicus was niet voor niets “You’re fired!”. Het arbeidsrecht in Nederland zit anders in elkaar, iemand op staande voet ontslaan komt niet zo vaak voor. De werkgever moet een ontslag kunnen onderbouwen. Zelfs wanneer dit ontslag tot de mogelijkheden behoort blijkt het vaak niet de meest gunstige oplossing. Er moet een nieuw persoon in dienst worden genomen, die moet ingewerkt worden etc. Het verlies in tijd en kosten kan enorm oplopen. Ook de sfeer op de werkvloer zal door een ontslag niet altijd verbeteren. Door eerst een mediation-traject in te gaan probeer je als werkgever niet alleen de financiële situatie te verbeteren, het is ook een manier om personeel beter als team te laten functioneren.

Neem bij een verstoorde relatie op het werk contact op met een mediator, die kan maatwerk oplossingen bieden waar iedereen beter van wordt.

Over de schrijver
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 08 Jul 2020

Luchtigheid kan een conflict soms alleen maar versterken. Ik geloof ook dat iedereen elkaar het gevoel moet geven dat andere meningen gerespecteerd worden en dat iedereen evenwaardig is. Wanneer verhoudingen verstoord zijn, ligt een conflict op de loer heb ik zelf gemerkt in het verleden.

Reactie plaatsen