SecondBird, een nieuw concept voor conflictoplossing
13 februari 2020 

SecondBird, een nieuw concept voor conflictoplossing

Een week geleden schreef ik een blog over het ontwikkelingspotentieel van een conflict en mijn persoonlijke angst voor afwijzing. Aan het einde van die blog schreef ik dat ik de afgelopen maanden samen met drie collega-mediators een unieke training heb opgezet genaamd SecondBird en dat ik daar snel meer informatie over zou delen. Afgelopen week lanceerde we dit concept en in deze blog vertel ik je er meer over.

SecondBird staat voor de neutrale waarnemers-positie die in ieder van ons zit en die een belangrijke rol kan spelen in het efficiënt en constructief uitvoeren van je rol als conflict-professional maar ook in je dagelijkse dag.  Deze SecondBird-training combineert inzichten en ervaringen vanuit de intuïtie, het systemisch werk en meditatie met daarbij hele concrete zelfreflectie-instrumenten en gesprekstechnieken. Deze training is in principe opgezet voor iedereen die beroepsmatig met conflicten tussen mensen en (hoog) oplopende emoties te maken heeft maar is eigenlijk geschikt en van waarde voor iedereen.

Voor iedereen die graag een krachtige methode willen leren:
– die je direct helpt om het conflict te de-escaleren;
– die voorkomt dat jezelf geïrriteerd of te veel zelf in het conflict betrokken raakt;
– die je helpt om beter in balans te blijven in je professionele rol als mediator, advocaat of manager maar ook prive;
– waardoor je minder tijd kwijt bent aan het ‘blussen van emotionele brandjes’;
– en die je tenslotte ‘over all’ een tool geeft om meer innerlijke rust en flow te ervaren.

Bewustwording

Duurzame conflictoplossing vraagt om een bewustwordingsproces. Je zou het leven kunnen zien als een eindeloos leerproces zonder een duidelijk begin of einde. Conflicten kunnen daarbij belangrijke sleutelmomenten zijn.

Als conflictbemiddelaar ben je actief in het begeleiden en oplossen van allerlei soorten conflicten. Als mens kom je zelf ook in aanraking met allerlei soorten conflicten. In de SecondBird-training leer je om een neutrale waarnemingspositie eigen te maken. Daarbij is het op de eerste plaats belangrijk dat je inzicht hebt in je eigen persoon en de werking van jezelf.

Conflict is een stap naar verandering

 Of iets een conflict is bepaal je zelf door de mate waarin het je raakt en waarin het je in de weg zit, jij kunt een schouderophaling doen waar een ander een conflict beleefd. Omdat je zelf bepaalt of je een conflict hebt, ben jij ook de eerste sleutel tot een oplossing.

Via een conflict(oplossing) word je gedwongen te veranderen, omdat de werkelijkheid zoals die was niet langer volstaat. Er wordt gevraagd iets te veranderen, bijvoorbeeld je visie op iets of op jezelf. Een conflict is een stap naar verandering en komt meestal op het juiste moment. Conflicten zijn als lessen en ze laten je zien welk stukje bij jou nog donker is, weerstand bieden tegen dit stukje veroorzaakt lijden en lijden veroorzaakt nog meer conflict.

Bij SecondBird kijken we op deze manier naar een conflict. Conflicten nodigen je uit om je steeds bewuster te worden.

Maar hoe werkt dat bij jou (als professional)?

De SecondBird-training helpt je om een verruimd en verdiept bewustzijn te integreren in je werk, maar ook in je dagelijkse leven. Door het gebruiken van de aangereikte methode zul je namelijk over-all meer in balans en in rust gaan ervaren.

Wat leer je in een Second Bird-training?

In onze training zul je dus leren hoe je de Second-Bird positie, de plek van de stille en neutrale waarnemer, kunt innemen. Dat doen we aan de hand van allerlei methodes en oefeningen. Met welwillendheid naar de verschillen van mensen (en het effect daarvan) kijken is een van uitgangspunten bij onze training. Daarvoor is van belang dat je je eerst bewust wordt van je eigen gekleurde bril. Hoe gedraag jij je in interactie met mensen? Wat is voor jou belangrijk en waar kan jij worden geraakt? Wat is je kwaliteit en wat is jouw valkuil? Tijdens de training beginnen we daarom met je bewust te maken van je eigen ‘kleur’. Dat doen we via de zogenaamde kernkwadranten op basis waarvan je een analyse maakt van je eigen kwaliteiten, valkuilen allergieën en uitdagingen.

Vervolgens zul je deze inzichten daadwerkelijk gaan ervaren in het systemisch werk met de paarden. We nodigen je dan uit om in de spiegel te kijken die de paarden je voorhouden. Deze spiegel is ongekleurd. De kunst is om er ook daadwerkelijk in te kijken en de lessen die de paarden je geven liefdevol te omarmen.

We sluiten de training af met het heel concreet maken van de opgedane inzichten en ervaren lessen door in rollenspellen vanuit de praktijk het geleerde toe te passen. Je zult dan het verschil gaan ervaren hoe moeiteloos jouw rol in een conflict tussen twee cliënten of medewerkers zal zijn. Je bent niet langer hard aan het werk om dit conflict op te lossen, maar kunt daadwerkelijk ‘zijn’ met alles wat zich tussen deze twee mensen aan dient. De uitkomst of het resultaat is voor jou niet langer van belang. Maar paradoxaal genoeg zal de kans op een oplossing van het conflict die beide mensen tevreden stemt juist groter zijn.

Wil je meer informatie over de SecondBird-methode klik dan hier. 

Je bent van harte welkom op één van de trainingsdagen op onze mooie cursuslocatie Landgoed Soeterbeek in Nuenen (onder de rook van Eindhoven).

Over de schrijver
Reactie plaatsen