Fiscale gevolgen na scheiden

Een scheiding heeft impact op alle aspecten van het leven. Hoewel uit elkaar gaan zeker voordelen op kan leveren kleven er ook zeker nadelen aan, die vaak gerelateerd zijn aan de fiscale gevolgen na scheiden. In een periode dat je hoofd er niet naar staat zul je toch allerlei financiële zaken moeten regelen, daarnaast zijn er een aantal onderwerpen die nog jarenlang impact zullen hebben op het leven van jou, de ex-partner en eventueel ook kinderen. In de omgeving kan het gevolgen hebben voor familieleden of een nieuwe relatie. Wat zijn de mogelijke fiscale gevolgen na een scheiding en hoe kun je hier proactief mee omgaan?

Ruzie over geld

fiscale gevolgen na scheiden

Onenigheid over financiële zaken ligt aan de basis voor veel problemen. Toch gaat het lang niet altijd alleen maar over het geld, maar wordt dit onderwerp aangewend om persoonlijke vetes te beslechten. Het lijkt dan alsof iemand zich druk maakt over geldzaken, terwijl het in praktijk een manier is om juist druk uit te oefenen op de voormalige partner. Hier zijn enkele conflicten die op de één of andere manier te maken hebben met financiën:

  • Er rust een hypotheek op de woning. Wie blijft en neemt deze hypotheek voor zijn/haar rekening?
  • Er zijn geen huwelijkse voorwaarden opgesteld waardoor er automatisch een 50/50 verdeling zal plaatsvinden. Maar hoe bepaal je de waarde van goederen?
  • Eén partner heeft een fulltime baan met een goed salaris, de andere partner bleef voorheen thuis bij de kinderen en heeft daarmee geen vast inkomen na de scheiding. Wat is eerlijk en rechtvaardig?
  • Wie neemt de primaire zorg van de kinderen over en welke kosten zijn hiermee gemoeid? En hoe wordt een bijdrage in de kosten besteed?
  • Wat is de financiële situatie van een mogelijk nieuwe partner, en welke consequenties heeft dit voor de partneralimentatie?

Er zijn zowel juridische als persoonlijke vragen om te beantwoorden. Daarvoor kun je terecht bij de mediator, bij een advocaat of beide wanneer dit nodig blijkt. Laat je goed voorlichten en probeer de situatie niet te laten escaleren.

Fiscale gevolgen na scheiden: Alimentatieverlaging

Toen de Canadese acteur Dave Foley ging scheiden van zijn toenmalige vrouw bevond hij zich in een lucratieve fase van zijn leven. Dit resulteerde in een flinke alimentatie voor zijn vrouw en kind. Toen de serie waarin hij de hoofdrol speelde ten einde kwam, vond de Canadese rechter dat hij toch hetzelfde bedrag moest blijven betalen. Eerst nam hij alle rollen aan die hem werden aangeboden, vervolgens besloot hij om niet meer naar Canada te reizen om de autoriteiten én een flinke alimentatie te ontlopen. In Nederland is het mogelijk om bij ontslag of een verandering van inkomen een alimentatieverlaging aan te vragen. De situatie mag niet te wijten zijn aan de alimentatieplichte partij. Het is ook mogelijk om een andere alimentatie vast te stellen tussen voormalige partners onderling, dan hoeft de rechter hierover geen uitspraak te doen. Wanneer er onduidelijkheid bestaat over de hoogte van de alimentatie, neem dan contact op met de mediator om de mogelijkheden te bespreken.

Lange termijn planning

Je wilt het liefst zo snel mogelijk weg van elkaar, toch kunnen keuzes vandaag een grote impact hebben op de toekomst. Het kan aanlokkelijk zijn om alles achter te laten en met de noorderzon te vertrekken, maar impuls handelen kan je later opbreken. Probeer samen afspraken te maken, op basis van juridische gronden en jullie persoonlijke situatie. Zo zul je moeten aanvaarden dat een echtscheiding niet alle banden direct verbreekt, zeker niet als er kinderen in het spel zijn. Je hoeft geen vrienden te blijven, het is wel een stuk eenvoudiger wanneer je met elkaar door één deur kunt gaan. De duur van partneralimentatie is verkort sinds 2020, afhankelijk van de situatie kan dit van invloed zijn op jouw situatie. Vraag het na bij de mediator.

Wie houdt het huis?

fiscale gevolgen na scheiden

De regeling voor kinderen gaat over veel meer dan fiscale zaken, laten we ons op deze pagina beperken tot goederen en vastgoed. Wat doe je met een gezamenlijke woning? Verkoop je de boel of neemt iemand de hypotheek over? De regels bij hypotheken en leningen zitten ingewikkeld in elkaar. Bij dit soort zaken zal doorgaans een belastingadviseur ingeschakeld worden om de mogelijkheden te bepalen. Het gezinsinkomen zal veranderen, hoe de rente wordt verdeeld kan verschillen, en ook verhuiskosten van de vertrekkende partij worden in de berekening meegenomen.

Goederen verdelen

Het verdelen van alle goederen kan veel tijd en energie kosten. Daarbij wordt alleen de financiële waarde geteld, niet de emotionele waarde. Wanneer goederen niet binnen een inventarislijst onder de huwelijkse voorwaarden genoemd worden, zal er een schatting gemaakt worden, of er dient een taxatie plaats te vinden. Wanneer er specifieke goederen zijn, zoals een klassieke oldtimer waar slechts één partner interesse in heeft, dan kan de helft van de taxatiewaarde of cataloguswaarde worden betaald aan de andere voormalige partner. Gooi niet de huisraad achteloos in dozen om ze vervolgens naar de stort te brengen, de helft van deze waarde is namelijk van je ex. Je bent dan een dief van je voormalige partner!

Bespreek alle fiscale gevolgen van een scheiding met de mediator om te bepalen welke zaken jullie samen overeen kunnen komen, en wat je beter via specialisten kunt regelen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen