Doorbreken van negatieve patronen

Doorbreken van negatieve patronen

Om positief te leren denken zul je eerst negatieve patronen moeten doorbreken dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Negatieve denkpatronen bevestigen zichzelf waardoor het ombuigen naar positieve gedachten steeds moeilijker wordt. Het is alsof je met beide benen in drijfzand staat, en hoe meer je tegenspartelt hoe dieper je naar beneden zakt. Toch is het mogelijk negatieve patronen te doorbreken, dit kan wel een langdurig proces zijn.

Negatieve patronen doorbreken: “Turn that frown upside down”

Deze Engelse uitdrukking laat zich vertalen tot “draai die grijns om en lach”. Als het zo eenvoudig zou gaan was er niemand meer die zich in negatieve denkpatronen zou bevinden. Het slechte nieuws is dat het doorbreken van negativiteit jaren van je leven kan kosten, het goede nieuws is dat er licht is aan het einde van de tunnel. Negatieve patronen kunnen zich zowel intern als extern manifesteren, door vanuit jezelf te werken naar buiten toe is de kans op slagen veel groter dan proberen de omgeving te veranderen.

Zoek niet naar een reddingsboei

negatieve patronenHulp van een mediator, een psycholoog of een conflictcoach kan ontzettend waardevol zijn bij het doorbreken van negatieve patronen, toch zit de oplossing in jezelf. Boeddha sprak ooit de woorden ”Niemand kan je redden dan jezelf. Niemand anders, we moeten zelf het pad bewandelen”. In een periode van negativiteit in jezelf en om je heen lijkt dat een onmogelijke opgave, toch ligt de oplossing dichterbij dan je denkt. Een veilige omgeving, professionals die voor je klaar staan en externe prikkels kunnen je ondersteuning geven, toch zul je zelf het pad moeten bewandelen. Dat lijkt nu wellicht onmogelijk, maar dat komt omdat je niet beseft hoe sterk je bent.

Confronteer je angsten

Waar ben je bang voor? Die negatieve gedachten of de onzekerheid die verandering met zich meebrengt. Negativiteit kan zekerheid en voorspelbaarheid bieden. Positief denken opent de deur naar nieuwe ervaringen, en dat maakt je kwetsbaar. Bij een doorbreken van negatieve patronen zul je meerdere deuren openen waarbij je niet weet wat er achter schuil gaat. Toch zal het confronteren van deze angsten je nieuwe inzichten geven, en de weg wijzen naar een positieve manier van denken en handelen.

Vergeven is niet vergeten

Bij het doorbreken van negatieve patronen zul je bereid moeten zijn om mensen om je heen te vergeven. Dat betekent niet dat je moet vergeten wat mensen je aangedaan hebben, of negatieve ervaringen met de mantel der liefde te bedekken. Je moet wel het besef hebben dat je het verleden niet kunt veranderen, maar wel invloed hebt op de toekomst. Door negatieve emoties los te laten en positieve ervaringen te omarmen kun je oude patronen doorbreken en nieuwe patronen vormen. Daar kan afscheid nemen van mensen om je heen ook onderdeel van uitmaken. Haat, wraakgevoelens en verwijten zullen alleen maar negatieve patronen in stand houden.

Jouw lichaam helpt jouw geest

Een fysieke manifestatie van jouw negatieve gedachten kan je helpen met het ombuigen van negatieve patronen. Kijk bijvoorbeeld iedere keer op je horloge wanneer je een negatieve gedachte hebt. Probeer deze periode steeds verder op te rekken door actief positief te denken en te handelen. Er zijn diverse fysieke handelingen die je kunt aangrijpen om jouw manier van denken bij te stellen. Neem hier de tijd voor en forceer dit proces niet.

Het doorbreken van negatieve patronen is een lange weg met pieken en dalen, maar ook met prachtige momenten en ervaringen op de route. Deel jouw verhalen ook met mensen om je heen die je vertrouwt.
Reactie plaatsen