Alimentatieberekening maken bij een scheiding

Alimentatieberekening maken bij een scheiding

Bij een scheiding betekent dat niet zomaar dat alle banden verbroken worden. Er is namelijk een verplichting om voor elkaar te zorgen, ook nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Wanneer de voormalige partners ook minderjarige kinderen hebben komen er nog aanvullende financiële verplichtingen bij kijken. Je kunt dan een alimentatieberekening maken. Deze berekening bestaat uit meerdere aspecten, en het bedrag kan veranderen op basis van verschillende criteria. Hoe een alimentatieberekening gemaakt wordt en hoe je hierbij assistentie kunt krijgen kun je op deze pagina lezen.

Twee soorten alimentatie

Er zijn twee soorten alimentatie; partneralimentatie en kinderalimentatie:

Partneralimentatie


Wanneer er sprake was van samenwonen zonder huwelijk hoeft er geen partneralimentatie uitgekeerd te worden. Bij een echtscheiding waarbij er sprake is van een aanzienlijk inkomensverschil, is het verplicht om hiervoor een partneralimentatie vast te stellen. Onderling kan worden overeengekomen wat de hoogte van deze alimentatie moet zijn, en hoe lang deze uitgekeerd zal worden. In basis kunnen de voormalige partners hier zelf afspraken over maken, eventueel in samenspraak met een mediator. De overeenkomst wordt dan vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn moet er een advocaat aan te pas komen, en zal de rechter uiteindelijk een beslissing moeten nemen. Gelukkig hoeft het vaak niet zover te komen.

Kinderalimentatie


Alimentatieberekening kinderalimentatie

Wanneer de voormalige partners samen één of meerdere kinderen hebben waar ze een zorgplicht over hebben, dan moet er een kinderalimentatie vastgesteld worden. Hierbij is het uitgangspunt dat het kind in kwestie er financieel niet op achteruit mag gaan. Ook hier kunnen de ouders samen met elkaar afspraken maken. Door een objectieve berekening te maken is er doorgaans een goede schatting te maken van een redelijk bedrag. Omdat de kinderen vaak hoofdzakelijk bij één ouder zullen verblijven, komt het er in praktijk vaak op neer dat de andere ouder (meer) kinderalimentatie zal betalen. Wanneer de ouders hier samen niet over uitkomen is het mogelijk om een onafhankelijke alimentatieberekening te laten maken. Ook hier is een optie voor een gerechtelijke uitspraak, maar dat is een laatste redmiddel.

Is een alimentatieberekening maken verplicht?

Het is niet verplicht om een alimentatieberekening te maken, meer kunt onderling bepalen hoe de alimentatie vastgesteld wordt. Er wordt daarbij altijd uitgegaan van een redelijk bedrag dat je in principe samen overeenkomt. Door een objectieve berekening te maken heb je wel houvast, en is er aanzienlijk minder kans op onenigheid in de toekomst.

Bijstandsuitkering

Wanneer er een partner na de scheiding een bijstandsuitkering aanvraagt, dan bepaalt de gemeente of er een redelijke alimentatie afgedragen wordt. Wanneer hier geen afspraken over zijn vastgelegd is het mogelijk dat de gemeente een bedrag oplegt.

Wettelijke indexering

Voor zowel de partneralimentatie als voor de kinderalimentatie zal jaarlijks een verhoging plaatsvinden volgens de wettelijke indexering. De minister van justitie maakt dit percentage bekend, je moet dit zelf doorrekenen. Als je dit nalaat kan dit bedrag tot een periode van maximaal vijf jaar worden teruggevorderd.

Hulp inroepen van een mediator

Alimentatieberekening

De onderhoudsverplichting is van toepassing op getrouwde en geregistreerde partners, op voormalige partners, ouders en kinderen. Bij de alimentatieberekening worden doorgaans de Trema normen toegepast. Dit is dezelfde methode die ook door de rechter wordt gebruikt om een berekening te maken. Informeer bij de mediator naar de beste manier om samen een alimentatieberekening te maken.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over alimentatieberekening, neem dan gerust contact op.
Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 25 Nov 2020

Goed om hier meer te weten te komen over alimentatieberekening. Ik ga mij verder verdiepen in het maken van een berekening die eerlijk is. Natuurlijk veranderen situaties en moet je wellicht kosten in de toekomst opnieuw berekenen.

Reactie plaatsen