Echtscheiding

Echtscheiding

Wanneer twee partners besluiten om te gaan scheiden is dat een ingrijpende gebeurtenis voor het echtpaar, kinderen, familie en vrienden. Om deze situatie op een goede manier af te wikkelen heb je hulp nodig. Een advocaat zal de echtscheidingsprocedure moeten begeleiden tijdens de ontbinding via de rechtbank. Een mediator kan het gehele proces in goede banen leiden en de betrokkenen een kansrijke nieuwe start geven. Hoe een echtscheiding in zijn werk gaat lees je op deze pagina, en ook over een alternatieve optie; scheiding van tafel en bed.

Echtscheiding met of zonder rechter

Hoewel een echtscheiding altijd via de rechtbank verloopt, is het niet in alle gevallen noodzakelijk dat er een rechter aan te pas komt. Wanneer de partners nog bereid zijn met elkaar te communiceren kan een advocaat de juridische zaken afhandelen. Dit kan één advocaat zijn die de echtscheidingsprocedure voor beide partijen regelt. Wanneer communicatie niet meer mogelijk is zal iedere partner een eigen advocaat in de arm moeten nemen en zal de rechter een oordeel moeten vellen.

Bemiddelen door een mediator

De advocaat is met name de persoon die het juridische deel op zich neemt. Wanneer de termen van de echtscheiding in wederzijds overleg bepaald kunnen worden is een mediator de aangewezen persoon om dit proces te begeleiden. Als het mogelijk is om goede afspraken onderling te maken, kan een scheiding al binnen vier tot zes weken na het indienen van het echtscheidingsverzoek worden afgerond.

echtscheiding met mediator

Is een mediator noodzakelijk bij een scheiding?

Wanneer beide partijen samen overeenstemming kunnen bereiken zonder enig conflict of onenigheid is een mediator niet noodzakelijk. Wanneer er knelpunten zijn kan een mediator als onafhankelijke partij helpen het echtscheidingsconvenant en eventueel het ouderschapsplan op te stellen. Een mediator is dus geen verplichte partij zoals een advocaat, deze professional kan het proces wel versnellen en ervoor zorgen dat de bepalingen voor beide partners aanvaardbaar zijn.

Echtscheidingsconvenant

De overeenkomst tussen partners noemen we een echtscheidingsconvenant. Wanneer er ook kinderen betrokken zijn moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld. In het convenant en ouderschapsplan komen onder meer deze onderwerpen aan bod:

● Verdeling van woning en bezittingen
● Verdeling van eventuele schulden en afhandeling
● Partneralimentatie en pensioenrechten
● Ouderlijk gezag en omgangsregeling
● Kinderalimentatie

De kosten voor een echtscheiding

echtscheiding kosten

Er zijn vaste kosten bij een echtscheiding zoals het griffierecht dat aan de rechtbank moet worden afgedragen. Daarnaast zijn er kosten voor uittreksels, een gerechtsdeurwaarder indien van toepassing en de kosten voor de advocaat of advocaten. Een gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat kan snel en kosteneffectief een scheiding afronden. Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor een toevoeging dat is gesubsidieerde rechtsbijstand. In dit geval hoef je alleen een eigen bijdrage te betalen.

Scheiding van tafel en bed

Wanneer een echtscheiding vanwege religieuze of financiële redenen niet mogelijk of wenselijk is, kan een scheiding van tafel en bed een oplossing bieden. In dit geval zullen deze plichten komen te vervallen:
  • Er is geen sprake meer van gemeenschap van goederen.
  • Beide ouders houden ouderlijk gezag over de kinderen.
  • Het verdelen van het ouderdomspensioen is mogelijk.
  • Het is mogelijk om samen te gaan wonen met een nieuwe partner zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan.

Een scheiding van tafel en bed worden bij het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank ingeschreven. In principe kan men de volgende drie jaar niet scheiden tenzij beide voormalige partners dit voorleggen aan de rechtbank.
Marie
Door

Marie

op 06 Nov 2020

Bemiddeling kan inderdaad een goede optie zijn wanneer je moeilijk afspraken kan maken met je ex-partner. Een mediator heb ik in het verleden ook weleens ingeschakeld. Zo kan je tot goede oplossingen kopen en onenigheid uit de weg gaan.

Reactie plaatsen