Relatieproblemen: Houd me vast … of laat me los

Relatieproblemen: Houd me vast … of laat me los

Er zijn enorm veel boeken over relatieproblemen. Daar zitten een aantal goede tussen, waarbij ook de persoonlijke omstandigheden en voorkeuren een rol spelen. Een boek dat zeer behulpzaam is gebleken in zowel mijn eigen praktijk als bij vele collega’s is het boek “Houd me vast” van Dr. Sue Johnson. Met haar “Emotionally Focused Therapy” beschrijft ze in zeven stappen hoe relaties werken, en wat je zelf kunt doen bij problemen in de relatie. Dit boek is leerzaam voor zowel professionals als voor personen die zich in een dergelijke situatie bevinden. In deze blog wil ik graag dit boek wat nader toelichten, evenals de rol van een mediator in relaties.

Relatieproblemen: Een mediator is geen therapeut

Laten we voorop stellen dat een mediator geen therapeut is, uiteraard is er wel een overlap van kennis op het gebied van communicatiepatronen, en het leveren van een bijdrage in de verbetering van de communicatie. Niet alleen wanneer de scheiding reeds een voldongen feit is kan een mediator hulp bieden, ook bij relatieproblemen of bij twijfel over scheiding kan mediation uitkomst bieden.

relatieproblemen

Houd me vast

Sue Johnson is klinisch psycholoog met specialisatie in relatie wetenschap. Ze heeft meerdere boeken geschreven over relaties waarvan “Houd me vast” een regelrechte bestseller is gebleken. Het succes beperkt zich niet tot wanhopige stellen die trachten om met deze informatie hun relatie in stand te houden, maar vooral ook bij relatietherapeuten evenals mediators. Het is beslist geen lichte kost, maar dankzij de gestructureerde wijze waarop de informatie wordt gebracht weet Johnson de onderwerpen inzichtelijk te maken voor een groot publiek. Er is wel enige voorkennis nodig om de nuances te kunnen doorgronden, maar het is zeker geen stoffig tekstboek dat blijft hangen in de theorie.

Emotionally Focused Therapy

EMT is een manier van therapie die gericht is op emoties. In plaats van de gevestigde regels van communicatie wordt liefde en veiligheid centraal geplaatst. Met EFT is het mogelijk om liefde weer terug te brengen in een relatie. Daarvoor zijn zeven afzonderlijke stappen bepaald die aan zowel hulp-vragenden als hulpverleners houvast bieden. Door de focus te leggen op emotionele reacties in plaats van intellectuele reacties komen problemen aan bod die ten grondslag liggen aan relatieproblemen. Dit boek is uiteraard geen vervanging van therapie of een mediation traject, het biedt wel handvatten die behulpzaam kunnen zijn. Vasthouden is niet altijd de uitkomst, soms kan loslaten de beste oplossing zijn.

Lees ook het artikel over relatieproblemen voor meer informatie over de rol van een mediator bij dit soort kwesties.
Reactie plaatsen