Mediation bij een scheiding

Mediation bij een scheiding

Mediation bij een scheiding is niet altijd nodig, het proces kan wel een stuk sneller verlopen wanneer er een onafhankelijk persoon bij betrokken wordt. Daarnaast heeft een mediator de nodige expertise in huis om een scheiding in goede banen te leiden. Direct naar een advocaat stappen kan uiteraard ook, maar dit zal direct tot een onaangename sfeer leiden. Bij een echtscheiding lijkt het soms alsof je tegenover een opponent in de ring komt te staan, toch hebben jullie hetzelfde doel voor ogen; het afronden van één hoofdstuk in het leven, en verder te gaan met een nieuwe pagina. Hoe echtscheidingsbemiddeling in zijn werk gaat, en wat de verschillen zijn tussen een mediator en een advocaat lees je op deze pagina.

Wat doet een mediator bij een scheiding?

Een mediator is een persoon die als onafhankelijke partij aanwezig is bij een geschil tussen twee partijen. Het is iemand die het traject zal begeleiden, en de partijen in staat stelt weloverwogen beslissingen te nemen. Omdat de emoties tijdens een echtscheiding vaak hoog kunnen oplopen, is het prettig dat er iemand aan tafel zit die voor het algemene belang opkomt en geen partij zal trekken. Daarmee is het niet zomaar iemand die de andere partij in het gareel houdt, wanneer je zelf de spiegel wordt voorgehouden kan dat vaak ook veel helderheid en inzicht verschaffen.

mediation bij een scheiding

Waar spreek je af met de mediator?

Je kunt in onderling overleg bepalen waar je afspreekt. Een neutrale locatie is daarbij de beste keuze. Bij één van de partners thuis zal alleen maar ongewenste spanning opleveren, en de schijn kan gewerkt worden dat er een voorkeur bestaat. Het is mogelijk dat de mediator beschikt over een eigen kantoor, of gebruikt maakt van een ruimte op een neutrale locatie. Wanneer de aanstaande ex-partners fysiek ver van elkaar woonachtig zijn kan er een locatie worden gekozen die voor alle partijen gunstig uitvalt.

Waarom kies je voor mediation bij een scheiding?

De partners kunnen beide een advocaat inschakelen die puur en alleen opkomt voor de belangen van hun cliënt. Dat lijkt positief, zo heb je iemand achter je staan die honderd procent opkomt voor jouw belangen. Maar dan wordt het haast onvermijdelijk een gevecht dat in de rechtszaal wordt uitgevochten. Dat is niet alleen een indringende situatie voor alle betrokkenen, er zal ook een “verliezer” zijn. Bij mediation zijn er geen verliezers, de mediator heeft als doel een oplossing te vinden waar beide partijen vrede mee hebben. Houd er rekening mee dat het voltooien van de echtscheiding niet automatisch betekent dat jullie van elkaar verlost zijn. Vaak zijn er nog financiële zaken die tot in lengte van jaren doorlopen, wanneer er bijvoorbeeld kinderen in het spel zijn zullen jullie in de toekomst nog veel contact met elkaar hebben. Dat je geld bespaart op advocaatkosten omdat je niet twee afzonderlijke advocaten hoeft te betalen is dan mooi meegenomen.

Hoe vind ik een goede mediator?

In de eerste plaats moeten beide partijen een goed gevoel hebben bij de mediator, communicatie staat voorop. Wanneer het enorm klikt met de mediator, terwijl jouw ex helemaal dichtklapt, is deze mediator niet de juiste keuze. Het moet namelijk iemand zijn die hoor en wederhoor toepast, iemand waar beide partijen goed mee kunnen communiceren zonder partij te kiezen.

Mag iedereen zich mediator noemen?

Ja, dat is mogelijk. Je kunt jouw status op Facebook direct aanpassen naar mediator, en je mag morgen een advertentie plaatsen om jouw mediation diensten aan te bieden. Opticien is ook geen beschermd beroep, maar om je ogen zomaar toe te vertrouwen aan iemand zonder kennis of ervaring? Gelukkig zijn er wel degelijk veel mediators die een gedegen opleiding hebben gehad, cursussen hebben gevolgd en met succes mediation in praktijk hebben gebracht. Wees daarom ook niet te verlegen om naar het CV van een mediator te vragen. Uiteindelijk zijn jullie als scheidend echtpaar gebaat bij een goede mediation, en jullie zijn gewoon een betalende klant waar een kwalitatief goede dienstverlening tegenover hoort te staan.

Verschillen tussen mediatiors en advocaten

Er zijn drie partijen die je kunnen helpen tijdens de echtscheiding:
  • Mediator
  • Gezamenlijke advocaat
  • Advocaat per partij

  • Alleen een advocaat kan de echtscheidingspapieren indienen bij de rechtbank. Jullie kunnen wel de vaststellingsovereenkomst zelf opstellen. Binnen dat proces kan een mediator uitkomst bieden.

    Wat doet een mediator?

    • Begeleiding tijdens het overleg tussen beide partners.
    • Begeleiding tijdens het maken van afspraken.
    • Directe communicatie met de mediator.
    • Juridische ondersteuning en advies.
    • Emotionele ondersteuning en advies.
Het proces naar de juridische afwikkeling kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen, zeker wanneer er veel onenigheid bestaat over de invulling van de vaststellingsovereenkomst. De juridische handelingen kunnen vervolgens snel afgehandeld worden. Vraag aan de verzekeraar of mediation bij een scheiding vergoed wordt.

Wat doet een gezamenlijke advocaat?

  • Begeleiding tijdens het overleg tussen beide partners.
  • Begeleiding tijdens het maken van afspraken.
  • Directe communicatie met de mediator.
  • Juridische ondersteuning en advies.
Ook hierbij kan het proces lang duren, houd er rekening mee dat de kosten voor een advocaat flink op kunnen lopen. Een advocaat zal je ook niet ondersteunen op het emotionele vlak dat hoort gewoon niet bij het takenpakket en de verantwoordelijkheden van advocaten.

mediation bij een scheiding

Wat doet een advocaat per partij?

  • Er wordt geen overleg gepleegd tussen de partners.
  • Je bent niet in de gelegenheid om direct afspraken te maken met jouw ex-partner.
  • Alle communicatie verloopt via de advocaat.
  • Juridische ondersteuning en advies.

  • Een vechtscheiding kan lang duren, waarbij de emoties hoog op kunnen lopen. Advocaten zijn er niet om vriendschappen in stand te houden. Ze zijn er om het hoogst haalbare voor hun cliënt te bereiken. Daarbij zal er één partij verliezen, aan het einde van rit kun je zelden spreken van een “winnaar”.

    Wat is voor jouw situatie de beste keuze?

    Gelukkig is in veel gevallen mediation een oplossing. Wanneer er veel zaken van juridische aard geregeld moeten worden kan een echtscheidingsadvocaat uitkomst bieden. Wanneer je elkaar het licht in de ogen niet meer gunt zit er niets anders op zelf een advocaat in te schakelen. En je voor te bereiden op een harde strijd.

    Neem contact op voor gratis en vrijblijvend advies over mediation bij een scheiding.
Reactie plaatsen