Moeten we gaan scheiden?

Moeten we gaan scheiden?

Trouwen en vervolgens samen de rest van je leven delen is voor velen een droom, helaas loopt het soms uit op een nachtmerrie. Pakweg een derde van alle huwelijken strandt lang voordat de dood de partners scheidt. Toch kan het voelen alsof je sterft. De vraag of scheiden de juiste oplossing is rijst bij veel stellen, deze onzekerheid kan jaren voortduren. Hoe kun je bepalen of scheiden de beste oplossing is, of dat er nog mogelijkheden zijn om samen te blijven? In dit artikel lees je er meer over.

Een sprookjeshuwelijk bestaat alleen in sprookjes

Er zijn ontelbaar veel romantische films, boeken en verhalen over bruidsparen die nog lang en gelukkig leven. Maar het zijn slechts verhalen, met soms een kern van waarheid, maar altijd met een flinke dosis fictie om het interessant te maken voor de kijker, lezer of luisteraar. Ieder huwelijk maakt moeilijke periodes door, bij een conflict kunnen partners nader samenkomen, of juist verder van elkaar afdrijven. In tegenstelling tot een film gaat de relatie verder dan het romantische huwelijksfeest, daarna leer je pas wat “in voor- en in tegenspoed” betekent.

Het gaat om communicatie

scheiden

In een relatie draait alles om communicatie. Twee personen kunnen een compleet andere taal spreken en elkaar toch perfect begrijpen. Het is ook mogelijk dat je elkaar perfect verstaat en toch mijlenver van elkaar af lijkt te staan. Een open communicatie tussen twee personen met wederzijds begrip kan een verstoorde relatie weer op het juiste spoor brengen. Maar een gebrek aan communicatie en begrip voor elkaars emoties is vaak juist de aanleiding voor de problemen. Door als eerste te erkennen dat het probleem ligt in communicatie, kunnen jullie samenwerken aan een oplossing. Daarmee ligt het probleem ook niet bij één partner, maar bij de communicatiestoornis tussen jullie. Met verwijten maken kom je nergens. Door relatieproblemen te bespreken in bijzijn van een neutrale partij kun je vaak de communicatiestroom weer op gang brengen en samen naar een oplossing zoeken.

Moet scheiden altijd voorkomen worden?

scheiden

Het einde van een huwelijk is niet het einde van je leven. Er zijn situaties waarin een scheiding inderdaad de beste oplossing is. Het mag nooit de eerste stap zijn, toch is het altijd een optie die op tafel ligt. In de meeste gevallen kun je ervan uitgaan dat beide partners liever samen zouden blijven, maar dat de relatie dusdanig is verstoord dat samen verder gaan geen optie is. Het is overigens helemaal niet zeker dat beide partners onderkennen dat er een onoverkomelijk probleem bestaat.

Waarom zou je samenblijven?

Je kunt de vraag ook omdraaien; waarom zou je samenblijven? Daarbij zijn er directe en indirecte factoren die een rol spelen:
  • Twee partners voelen geen liefde meer voor elkaar, er is geen enkele aanleiding dat hier verandering in zal komen.
  • Eén van de partners voelt geen liefde meer voor de ander, er moet uitgezocht worden of er nog een opening bestaat.
  • Bij kinderen wordt de rekensom direct anders, de impact van zowel scheiden als samenblijven voor de kinderen moet worden bekeken.
  • Er komt na een scheiding vaak een flinke financiële druk op beide partners. Dit vooruitzicht is geen goede reden om toch maar samen te blijven.
  • Als er een vertrouwensbreuk is ontstaan die onoverkomelijk is, zal dit altijd blijven bestaan. Niet iedereen kan hier overheen stappen.
De uiteindelijke keuze om te gaan scheiden is altijd een persoonlijk besluit. De gevoelens van de andere partner zijn van belang, het welzijn van je kinderen is van belang, wat de familie en vrienden denken is ook van belang, maar niets is zo belangrijk als je eigen welzijn. Niemand in jouw omgeving heeft er baat bij om een gebroken partner, ouder, kind of vriend naast zich te hebben. Bespreek jouw emoties met een mediator zodat je voor jezelf de juiste keuze kunt maken.
Reactie plaatsen