Scheiden en kinderen

Scheiden en kinderen

De drempel om te scheiden is in de laatste decennia flink verlaagd. Het taboe is grotendeels verdwenen, de financiële gevolgen zijn vaak beter te overzien. Waarom zou je bij elkaar blijven als je niet overweg kunt met je partner? Scheiden en kinderen blijft een ingewikkeld thema waar geen pasklare oplossing voor bestaat. Kun je beter bij elkaar blijven voor de kinderen, of juist uit elkaar gaan om de kinderen te beschermen, wat is wijsheid? In alle gevallen kan therapie helpen om de situatie voor het kind begrijpelijk te maken en de kans op problemen in de toekomst te minimaliseren.

Scheiden en kinderen: emoties zijn niet altijd zichtbaar, maar wel voelbaar

Problemen tussen twee partners worden vaak verborgen voor kinderen, je wilt immers niet ruzie maken waar de kinderen bij zijn. Toch zijn kinderen heel gevoelig voor emoties, en kunnen hun ouders vaak beter lezen dan mam en pap zich realiseren. Ook problemen achter gesloten deuren kunnen effect hebben op een kind, laat negatieve emoties daarom niet door het huis dwalen maar zoek op tijd hulp. Ook wanneer je het vermoeden hebt er samen uit te komen, kan een steuntje in de rug een enorme impact hebben op de ontwikkeling van het kind.

Bij elkaar blijven voor de kinderen

Een gebroken gezin is voor niemand een prettige situatie. Je probeert dus alle zeilen bij te zetten om de relatie te redden. Mediation kan daarbij zeker helpen, toch zijn er situaties waarin een relatie gewoon niet meer hersteld kan worden. Kinderen spelen een belangrijke rol bij de overweging om samen te blijven, en terecht. Maar wanneer er sprake is van heftige conflicten en agressieve situaties zal dit voor problemen zorgen in de ontwikkeling van het kind. Dit kan zich direct openbaren in stemmingswisselingen, slecht slapen, afstandelijkheid of juist een overmatige aanhankelijkheid. Ook zullen er zich vaak problemen manifesteren op school. Laat kinderen niet opgroeien in een giftige omgeving, wanneer negativiteit eenmaal in het bloed zit krijg je dit er niet zo snel meer uit.

scheiden en kinderen

Uit elkaar gaan voor de kinderen

Wanneer er sprake is van scheiding en kinderen wordt een afkoelperiode van zes maanden geadviseerd. In die periode is het mogelijk dat er een oplossing bestaat zonder uit elkaar te gaan. Wanneer een scheiding toch onvermijdelijk blijkt is het gebruikelijk om meerdere kinderen samen te houden. Dat is ook absoluut de beste keuze in vrijwel alle gevallen. Hoewel een scheiding altijd gepaard zal gaan met negatieve emoties, is het van belang om de kinderen geen partij te laten kiezen. Kinderen zijn onschuldige slachtoffers die niet in de positie van scheidsrechter geplaatst mogen worden. Bespreek eventuele angsten met betrekking tot overnachten bij de ex-partner altijd met professionals. En laat kinderen ook met een neutrale gesprekspartner communiceren.

Scheiden brengt risico’s met zich mee

De kans op psychische en emotionele problemen bij kinderen van gescheiden ouders ligt tweemaal zo hoog dan in gezinnen waar geen scheiding voorkomt. De kans op relatieproblemen wanneer de kinderen volwassen zijn ligt ook aanzienlijk hoger. Toch zijn er zeker mogelijkheden om de risico’s sterk te verminderen. Zo is een amicale scheiding beter dan bij elkaar blijven met ruzie.

Relatieproblemen kunnen slopend zijn, vergeet hierbij niet de impact op kinderen voor de rest van hun leven. Probeer een oplossing te zoeken waar alle partijen mee verder kunnen.
Reactie plaatsen