Mediation bij echtscheiding

Mediation bij echtscheiding

Ongeveer 40% van de huwelijken in Nederland eindigt in een echtscheiding. Per jaar zijn dat ruim 30.000 echtscheidingen. Dat brengt vaak complicaties met zich mee, vooral als er kinderen in het spel zijn of als er een boedel te verdelen is. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor mediation bij echtscheiding of opstellen van het ouderschapsplan. Met hulp van een ervaren mediator maak je betere afspraken. Ik werk hiervoor samen met de groep gespecialiseerde mediators van samen naar alleen. In dit artikel vertel ik meer over mediation bij echtscheiding.

Mediation bij echtscheiding

Mediation bij (echt)scheidingDe ervaring leert dat een (echt)scheiding veel soepeler verloopt als een mediator optreedt als bemiddelaar: een mediator helpt bij het maken van duurzame afspraken. Daarbij komt dat de inzet van een scheidingsbemiddelaar ook scheelt in de portemonnee. Twee ruziënde advocaten kosten immers veel meer dan één gecertificeerd mediator. Een (echt)scheidingsprocedure die voor beide partijen naar alle tevredenheid kan worden afgerond, begint met helderheid en een open communicatie tussen beide betrokkenen

Het is heel begrijpelijk dat bij een (echt)scheiding bij beide partijen heel veel emoties loskomen. Dit is een logisch gevolg van het verbreken van een, vaak jarenlange, relatie die in eerste instantie is aangegaan voor altijd. Daarbij heb je niet alleen te maken met jouw eigen emoties, ook de emoties van je partner en je eventuele kinderen spelen een grote rol.

Maak betere afspraken

Goede afspraken, die door beide partijen worden gedragen, zijn van groot belang bij een scheiding. Met mediation bij scheiding kun je dan ook grote problemen in de toekomst voorkomen. Dat is beter voor jezelf, je kinderen en je omgeving.

De mediator ziet erop toe dat alle belangrijke onderwerpen worden besproken. De meest voorkomende zaken op een rij:
  • Ouderschapsplan en omgangsregeling kinderen
  • Verdeling van vermogen en schulden
  • Verdeling van de inboedel en andere bezittingen
  • Partneralimentatie
  • Kinderalimentatie
  • Verdeling van opgebouwde pensioenen
  • Eventuele kindercoaching
  • Een ervaren scheidingsmediator maakt het draaglijker

De mediators van Samen zijn allen zeer ervaren mediators, die op jaarbasis gezamenlijk honderden scheidingen behandelen. Maar vooral zijn het allemaal betrokken en doortastende mensen, die jullie ondersteunen in een persoonlijke situatie. Scheiden is pijnlijk en moeilijk, maar door gebruik te maken van één van onze ervaren scheidingsmediators vergroot je de kans op een scheiding op basis van duurzame afspraken. Dat is beter voor jezelf, voor je omgeving en toekomstige ex-partner, maar vooral voor de eventuele kinderen.

Scheiden in vijf stappen

Onder begeleiding van de mediator scheiding bepaal je zelf op welke voorwaarden de scheiding vorm krijgt. Daarbij worden de volgende vijf stappen doorlopen:
  • Afspraken maken (zie boven)
  • Opstellen echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan
  • Verzoekschrift indienen bij de rechtbank
  • Beschikking rechter en de Akte van berusting
  • Inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie

  • Pas als alle stappen zijn doorlopen, is de scheiding definitief. Stap drie tot en met vijf duren maximaal zes weken. De tijd die nodig is om tot goede afspraken te komen en deze zorgvuldig vast te leggen in het convenant (stap één en twee), varieert sterk per situatie. Gemiddeld kost dat drie tot vijf gesprekken bij de mediator. Iedere (echt)scheiding is anders, ieder scheidingstraject via mediation is daarom maatwerk.

    Is er sprake van een vechtscheiding? Dan is een gezamenlijke aanpak dikwijls noodzakelijk. Daarom heeft bascule groep in samenwerking met Topaze STOP ontwikkeld. Voor meer informatie over 'Scheiden en Transformatief OuderschapsPlan (STOP)' kun je o.a. kijken op deze website.

     

Reactie plaatsen